CZAS: przygotowanie 10 min., pieczenie 50-55 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 16 szt.
NARZĘDZIA:
- łyżka, łyżeczka
- szklanka
- dwie miski
- forma pieczenia o wmiarach 20x26 cm
SKŁADNIKI:
Płynne:
- 250 ml (1 puszka) - mleczko kokosowe
- 1/4 szklanki - olej kokosowy
- 1/4 szklanki (4 łyżki) - sok z cytryny
- 5 łyżek - syrop klonowy
- kilka kropli - aromat migdałowy
Suche:
- 1 1/2 szklanki - mąka ryżowa lub gryczana
- 2 łyżki - mąka kukurydziana
- 3/4 szklanki - mąka migdałowa (zmielone migdały)
- 1 łyżka - soda
- 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
Wierzch:
PRZYGOTOWANIE:- 8 szt. - duże dojrzałe śliwki przekrojone na połówki
- 2 łyżeczki - cukier puder trzcinowy (opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170C z opcją "góra/dół".
- W jednej misce wymieszać okładnie wszystkie składniki płynne.
- Następnie w drugiej misce wymieszać składniki suche.
- Połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną oleju kokosowego.
- Wylać powstałą masę na formę i udekorować połówkami śliwek. UWAGA!!! Jeśli śliwki będą pływały po masie warto wcześniej oprószyć ich spód odrobiną mąki.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170C z opcją "góra/dół" przez ok. 50-55 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej kroi się po całkowitym ostygnięciu, jednak trudno jest wytrzymać tak długo, więc śmiało można próbować jeszcze ciepłe, bo jest przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz