niedziela, 11 grudnia 2016

Wegańska Zapiekanka z Kaszy Jaglanej z Owocami
BEZ DODATKU CUKRU !!! 
BEZ WCZEŚNIEJSZEGO GOTOWANIA KASZY !!!
















CZAS: ok. 15 min. + 1 godz. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • miska
  • blender + kielich
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • blacha do pieczenia 

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka - sucha kasza jaglana
  • 2 łyżeczki - przyprawa pumpkin spice*
  • 2 szklanki - mleko roślinne (u mnie ryżowe waniliowe)
  • 1 szt. - duży dojrzały banan
  • 2 łyżki - siemię lniane + 6 łyżek - gorąca woda
  • 1 szklanka - maliny świeże lub mrożone
  • 1 szklanka - śliwki świeże lub mrożone (można dodać również borówki)
  • 1/2 szklanki - płatki migdałów
  • 1 łyżka - wiórki kokosowe
  • olej kokosowy lub inny olej roślinny do posmarowania blachy
* pumpkin spice to mieszanka przypraw (2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 zmielone goździki)

 PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175C z opcją "góra/dół".
  2. W misce wymieszać kaszę jaglaną z przyprawą pumpkin spice.
  3. W szklance wmieszać siemię lniane z gorącą wodą. Odstawić, aż powstanie żel.
  4. W kielichu do blendowania zmiksować mleko z bananami. 
  5. Dodać żel z siemienia i dokładnie zmiksować.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem kokosowym.
  7. Dno blachy wysypać kaszą, następnie ułożyć owoce, posypać migdałami i wiórkami kokosowymi.
  8. Na wierzch zapiekanki wylać mieszankę mleka, bananów i siemienia, delikatnie wymieszać.
PIECZENIE:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z opcją "góra/dół" przez min. 1 godz.

Podawać ze śmietanką kokosową i owocami.