środa, 14 grudnia 2016

Wegański Bezglutenowy Chleb Ziemniaczany
















CZAS: ok. 10 min. + 2 godz. wyrastanie ciasta + 35 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • miska
  • łyżeczka
  • keksówka 

SKŁADNIKI:
  • 200 g - mąka ryżowa
  • 200 g - mąka gryczana
  • 100 g - mąka ziemniaczana
  • 5 g - drożdże suszone
  • 1 łyżeczka - sól
  • 250 g - puree ziemniaczane POSOLONE!!!
  • 350 ml - ciepła woda
  • olej do posmarowania blachy

 PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C z opcją "góra/dół".
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
  3. W dużej misce wymieszać mąki, drożdze, sól oraz ostudzone puree ziemniaczane. 
  4. Wlewać powoli wodę i wyrabiać ciasto. Konsystencja powinna być gęsta, ale nie lejąca.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki, a wierzch wyrównać zwliżoną wodą dłonią.
  6. Keksówkę owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

PIECZENIE:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200C z opcją "góra/dół" przez ok. 35 min.

Upieczony chleb wyciągnąć z blachy i ostudzić na kratce.





































Inspiracją do powstania przepisu jest blog http://smakowitychleb.pl/