niedziela, 16 października 2016

Wegański Bezglutenowy Chleb Dyniowy z Żurawiną i Orzechami

BEZ DODATKU CUKRU!!!














NARZĘDZIA:
  • malakser (opcjonalnie)
  • miska
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka, nóż 
  • papier do pieczenia 
  • keksówka

CZAS: 15 min. + ok. 50 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe

SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki - mąka z ryżu brązowego
  • 1/2 szklanka - zmielone migdały
  • 1/4 szklanki - zmielone płatki owsiane
  • 1/4 szklanki - mąka z tapioki
  • 1 1/4 łyżeczki - proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki - sól
  • 2 płaskie łyżeczki - przyprawa pumpkin spice*
  • 1 szt. - bardzo dojrzały banan
  • 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki wody 
  • 1 szklanka - puree z dyni 
  • 2 łyżki - olej kokosowy
  • 1 łyżeczka - ocet jabłkowy
  • 3 łyżki - orzechy brazylijskie
  • 3 łyżki - suszona żurawina
 * pumpkin spice to mieszanka przypraw (2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 zmielone goździki) 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Nasiona chia zalać wodą i odstawić. 
  3. W malakserze zmiksować banana, puree z dyni, nasiona chia, olej oraz ocet jabłkowy. 
  4. W dużej misce wymieszać składniki suche (mąki, migdały, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i dodać do składników mokrych w malakserze. Całość dokładnie zmiksować.
  5. Dodać żurawinę i połamane na kawałki orzechy.
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na chleb i wyrównać.
PIECZENIE:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 50 min.

Chlebek wychodzi dość mały, dlatego aby kromki były większe możesz uoiec go w mniejszej keksówce lub podwoić składniki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz