niedziela, 17 lipca 2016

Wegański Pasztet z Fasoli Czerwonej i Suszonymi Pomidorami














CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe


NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • szklanka 250 ml
  • łyżka
  • keksówka
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki - fasola czerwona
  • ok. 8 szt. - pomidory suszone z zalewy w oliwie
  • 3 łyżki - nasiona chia + 9 łyżek - woda
  • 3 łyżki - olej z pestek winogron lub inny olej roślinny
  • 1/2 szklanki - mleko roślinne
  • 1/2 szklanki - mąka owsiana lub inna
  • 1 łyżeczka - oregano
  • 1 1/2 łyżeczki - sól
  • 1 łyżeczka - proszek do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C z opcją "góra- dół"
  2. Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać.
  3. Nasiona chia zalać wodą i odstawić, aż powstanie żel.
  4. Pomidory odsączyć z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki.
  5. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować fasolę, pomidory oraz nasiona chia.
  6. Dodać mleko, olej, następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy: sól i oregano.
  7. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można również wysmarować blaszkę olejem i wysypać dno sezamem.
  8. Gotową masę na chleb wylać do keksówki i wyrównać wierzch.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku przez ok. 60 min.

Pasztet kroić po ostudzeniu. Najlepiej po schłodzeniu w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz