czwartek, 18 lutego 2016

Wegański Krem Selerowo-Gruszkowy

















CZAS: 15 min. + ok. 1 godz. 15 min. gotowania

NARZĘDZIA:
  • duży garnek
  • rondelek do wywaru
  • blender
  • szklanka 250 ml
  • nóż, łyżka, łyżeczka

SKŁADNIKI:
  • 1 szt. - średni seler
  • 3 szt. - gruszka
  • 2 szt. - średnia cebula
  • 4 szklanki - bulion warzywny (2 kostki + woda)
  • 4 łyżki - śmietanka owsiana lub inną (opcjonalnie)
  • 1 garść - pokrojony szczypiorek
  • 1 łyżeczka - tymianek suszony
  • 1/2 łyżeczki - cynamon mielony
  • 1 szczypta - chilli
  • 3 łyżki - olej z pestek winogron lub dowolny
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
  1. W garnku rozgrzać olej.
  2. Seler, gruszki i cebule umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
  3. Do garnka wrzucić cebulę i zeszklić.
  4. Dodać seler i podsmażyć pilnując, aby cebula nie przypaliła się. Mieszać co jakiś czas.
  5. Zagotować wodę i odlać 4 szklanki. Do wody dodać kostki warzywne i dokładnie rozpuścić.
  6. Do mieszanki cebuli i selera dolać wywar z kostki warzywnej, szczypiorek oraz tymianek i zagotować.
  7. W tym czasie umyć gruszki, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
  8. Kiedy wywar z warzywami zagotuje się zmniejszyć ogień i gotować, aż seler będzie miękki.
  9. Dodać gruszki i gotować jeszcze ok. 5 minut.
  10. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie zblendować na gładką kremową konsystencję.
  11. Dodać śmietankę owsianą (opcjonalnie).
  12. Przyprawić cynamonem, chilli i odrobiną pieprzu. Swojej zupy nie soliłam, ale możesz spróbować jeśli będziesz mieć taką potrzebę.
Krem selerowo-gruszkowy podawać z kawałkami suszonych jabłek posypanych gałką muszkatołową i posiekanym szczypiorkiem.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz