CZAS: ok. 1 godz. + ok. 1 godz. gotowanie warzyw i kaszy
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- parowar
- duża miska
- łyżka, łyżeczka, nóż
- blender
- szklanka 250 ml
SKŁADNIKI:
Jarzyny:
- 8 szt. - średni ziemniak
- 4 szt. - marchewka
- 2 szt. - pietruszka
- 1/2 szt. - średni seler
- 2 szt. - cebula
- 1 puszka - groszek zielony
- 1 szt. - jabłko
- 10 szt. - ogórek kiszony
- 2 łyżki - musztarda
- 4 łyżeczki - sól czarna
- 4-5 łyżek - majonez
przepis Magdy z jej bloga: http://mniammniamvege.blogspot.com/2014/10/roslinny-majonez-z-kaszy-jaglanej-baza.html
- 1/2 szklanki - ugotowana kasza jaglana
- 1/2 szklanki - woda
- 2 łyżki - słonecznik
- 4 łyżki - sok z cytryny
- 1 łyżka - cukier trzcinowy lub inny słodzik
- 1 łyżeczka - musztarda
- 1 płaska łyżeczka - sól czarna
- 3/4 szklanki - olej rzepakowy lub słonecznikowy
- liście pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler dokładnie umyć i gotować w parowarze przez ok. 45 min.
- W między czasie przygotować pozostałe jarzyny i majonez.
- Cebulę, jabłko pokroić w kostkę.
- Kaszę jaglaną (1 woreczek) opłukać pod zimną wodą i gotować przez ok. 15 min. Połączyć z wodą i słonecznikiem i dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki poza olejem. Zmiksować. Na koniec powoli wlewać olej cały czas miksując.
- Ugotowane warzywa studzić chwilę i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wszystko pokroić w kostkę.
- Pokrojone jarzyny wrzucić do dużej miski, dodać majonez, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz