wtorek, 24 marca 2015

Wegańskie Energetyczne Kulki Marchewkowo-Orzechowe




CZAS: 15 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 26 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser
  • tarka
  • łyżka
  • łyżeczka
  • szklanka
  • mała miska
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki - wiórki kokosowe
  • 6 szt. - daktyle miękkie bez pestek (jeśli są twarde zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin)
  • 3/4 szklanki - orzechy włoskie
  • 1/4 szklanki - nasiona konopii (opcja)
  • 1/2 szklanki - marchewka starta na tarce
  • 3-4 łyżki - syrop klonowy
  • 1/4 łyżeczki - goździki mielone
  • 1 łyżeczka - cynamon mielony
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Odsypać do małej miski 1/4 szklanki wiórek kokosowych i odłożyć na później do obtoczenia kulek.
  3. Daktyle pokoroić na małe kawałki, aby łatwiej połączyły się z resztą składników.
  4. W malakserze umieścić wszystkie składniki i miksować do uzyskania gładkiej masy.
  5. Formować kulki o dowolnej wielkości i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  6. Gotowe kulki układać na papierze do pieczenia i chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
  7. Przechowywać przez cały czas w zamkniętym pojemniku w zamrażalniku. 
Najlepiej smakują na drugi dzień.

Inspiracją do powstania kulek był przepis ze strony: http://www.cbc.ca/stevenandchris/food/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz