CZAS: 45 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- forma do tarty o średnicy 28 cm
- łyżka
- szklanka 250 ml
- duża miska
- papier do pieczenia
- 250 g - mąka kasztanowa
- 1 1/2 łyżki - cukier trzcinowy
- 2 szklanki - woda przegotowana
- 1 garść - orzechy włoskie
- 1 garść - migdały
- 1 garść - żurawina suszona
- 1 garść - nerkowce
- 1 szczypta - sól
- 2 łyżki - oliwa z oliwek
- 3 gałązki - rozmaryn (1 gałązka na wierzch ciasta, 2 gałązki do ozdoby)
- kilka łyżek - syrop klonowy do polania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i brzegi posmarować oliwą.
- W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, wodę i dokładnie wymieszać, do chwili uzyskania gładkiej masy.
- Dodać oliwę z oliwek, wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 3 minuty.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć/posypać na nim żurawinę, orzechami włoskie, migdały i nerkowce.
- Włożyć do piekarnika.
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 200°C przez ok. 30-35 min. do momentu aż ciasto zacznie delikatnie pękać.
Podawać zimne. Najlepiej smakuje polane syropem klonowym z dodatkiem ulubionych orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz