CZAS: ok. 15 min. + 45 min. gotowanie fasoli
TRUDNOŚĆ: łatwe
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (200 g) - sucha fasola adzuki
- 5-6 szt. suszone pomidory i żurawina w oliwie
- 1 szt. - cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1 duża szczypta - tymianek
- 1 duża szczypta - majeranek
- 1 duża szczypta - cząber
- oliwa z suszonych pomidorów z żurawiną
- sok z cytryny
- sól i pieprz ziołowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę moczyć w wodzie przez noc, gotować w świeżej wodzie przez ok. 45 min.
- Cebulę z dodatkiem tymianku zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
- Ugotowaną fasolę umieścić w dużej misce, cebulę z czosnkiem, suszone pomidory z żurawiną i resztę przypraw.
- Całość zmiksować na gładką pastę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz