CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
SKŁADNIKI:
Kanie
- 7 szt. - duże kanie
- 4 łyżki - siemię lniane
- 1/2 szklanki - gorąca woda
- olej kokosowy do smażenia
- bułka tarta bezglutenowa
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
- 1 kg - ziemniaki
- 2 płaskie łyżeczki - sól
- 2 łyżeczki - margaryna z oliwek
- 1/3 szklanki - gorące mleko sojowe naturalne
- główka sałaty masłowej
- pęczek kopru
PRZYGOTOWANIE KANI:
- Kanie oczyścić z piasku, odciąć nóżki, umyć delikatnie pod bieżącą wodą i dokładnie suszyć na papierowych ręcznikach lub sitku.
- Do dużego talerza nasypać siemię lniane, zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min., następnie dodać sól i pieprz do smaku.
- Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
- Obtoczyć kanie z obu stron w siemieniu lnianym, a następnie w bułce.
- Na dużą patelnię wylać olej kokosowy, smażyć kanie na średnim ogniu z obu stron zaczynając od wierzchu kapelusza do czasu, aż zarumienią się. Pilnować, żeby nie przypaliły się.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki i włożyć do garnka. Zalać gorącą wodą, posolić i gotować do miękkości.
- Podgrzać mleko.
- Odcedzić, dodać margarynę i gorące mleko, ugnieść na gładką masę.
Usmażone kanie położyć na dużym talerzy wyłożonym liśćmi sałaty. Podawać z ziemniaczanym puree posypanym koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz